Supporting HIV care through education and innovation

Funding Opportunity: Resource TA Center for HIV Prevention and Care for Black MSM

Funding Opportunity: Resource TA Center for HIV Prevention and Care for Black MSM

Thursday, January 16, 2014

HRSA

Description

HRSA LogoHRSA has issue a Funding Opportunity Announcement for a two-year cooperative agreement to compile, distribute, and replicate effective models for HIV clinical care and treatment for adult and young Black Men who have Sex with Men (Black MSM).

The project will: 1) inventory existing evidence-based interventions and strategies and; 2) identify and disseminate best practices and effective models of care for Black MSM, including young Black MSM ages 13 to 24.

Applications for this cooperative agreement (HRSA-14-106, Resource and Technical Assistance Center for HIV Prevention and Care for Black Men who Have Sex with Men (Black MSM) Cooperative Agreement Grant) are due February 21, 2014.

Note: Check the below Qs/As frequently, which are being updated on an ongoing basis.

FOA #14-106 Questions and Answers (as of 2/18/14)

  1. The evidence-based strategies that will be compiled into the resource inventory – are they only to be strategies developed and tested with Black MSM or ones that can be adapted for Black MSM?  ANSWER: The requirement is for evidence-based strategies related to Black MSM. By definition this would be those which have been demonstrated as effective for the targeted population. 
  2. Would evidence-based behavioral interventions meant for risk reduction also be included if they can be adapted or already contain portions related to retention and/or adherence and linkage to care?  ANSWER: Yes, as long as they have been demonstrated as effective for Black MSM.
  3. Is a logic model required? If so, are there examples of HRSA logic models or a format?  ANSWER: No, a logic model is not required.
  4. The Letters of Support seem to be for collaborators that are contributing some goods or services without a contract or reimbursement and the Letters of Agreement are for those entities that involve a contract. Is that correct? Then, if we want to include a list of other agencies that are supporting our application based on their testifying to our capabilities those agency names would just go on a one-page list, correct?  ANSWER: It is your decision as the applicant how you structure your collaborations in support of the activities under this FOA. Letters of Support, Letters of Agreement, and other support should reflect these collaborations.
  5. Are we correct in assuming that this is for all Black MSM regardless of HIV status in terms of screening and testing and then the other strategies only focus, quite obviously, only on HIV positive Black MSM?   ANSWER: Yes as indicated in the FOA this project is targeted to Black MSM inclusive of HIV serostatus (positive and negative), including young Black MSM ages 13-24.
  6. We see that Year One is researching the strategies and creating the Resource Inventory and Year Two is for the provision of TA. From this we are assuming that the second half of Year One and some of the start of Year Two will be spent developing the TA materials, curricula, webinar content, etc., necessary for the TA provision. Is this correct?  ANSWER: As indicated in the FOA on pp. 1-2, Year One will involve compiling and developing a comprehensive resource inventory of successful evidence-based strategies to engage and retain newly diagnosed HIV-positive Black MSM, including young Black MSM (ages 13-24) through culturally and developmentally appropriate clinical care. Year Two will focus on the dissemination of successful evidence-based models of care for adults (ages 24 and up) and young (ages 13-24) Black MSM.
  7. The FOA refers several times to preparing materials to address regional differences in needs. We are assuming that an example of this might be that the linkage-to-care strategy, ARTAS, might be taught from the basic curriculum in one part of the country and also taught with a stigma reduction component in another part of the country where clinic or agency staff have attitudes/beliefs that need to be addressed before they can deliver effective programming. Is this correct?  ANSWER: HRSA recognizes that there are differences in the delivery of health care and treatment services which has led to healthcare disparities that exist throughout the nation. Moreover, Goal 3 of the National HIV/AIDS Strategy specifically targets reducing HIV-related health disparities. Addressing regional and cultural differences that exist as a deterrent to engaging and retaining Black MSM in care and treatment is required in the Needs Assessment for this FOA. There are many examples of specific evidence-based strategies which might be used to accomplish this purpose.
  8. Is there a format for the work table, appendix 1?  ANSWER: There is no prescribed format for the work table required to correspond with the work plan narrative to which you refer on pp. 8 of the FOA.
  9. Is there a HRSA definition of evidence-based or criteria that must be met? ANSWER:  What we refer to as effective evidence-based models of care and strategies are those which appear in peer review articles which result in successful implementation and outcomes specific for Black MSM.
  10. Page 1 and page 2 seem to contradict each other as it relates to the placement of the resource inventory and toolbox – either on the Target Site itself or with a link to the inventory and toolbox on the Target Site. From my review of the site it seems as if it is the latter, but wanted to check. ANSWER:  On pp. 1, main activities #3 of the FOA, the reference to the TARGET website asks applicants to design a technical assistance clearinghouse which would be linked to the HAB TARGET website. On pp. 2, applicants are reminded in bullet 8, to use the TARGET website as the central source for TA and TA products developed.
  11. HRSA refers to coordinating with “local awardees and their HAB program staff.” Does this refer to Ryan White HIV/AIDS Program (RWHAP) grantees only – or will programs that do not receive RWHAP funds be eligible for inclusion? ANSWER:  On pp. 2, references to coordination are not limited to Ryan White HIV/AIDS Program (RWHAP) grantees only – we expect and require coordination with programs that do not receive RWHAP funds.
  12. HRSA notes that applicant must “work with other HAB National Cooperative Agreement entities and contracted TA providers to develop and deliver TA content.” Does this refer to entities other than or in addition to TARGET, HAB TAC and AETC’s? ANSWER:  On pp. 2, this reference is in addition to TARGET, HAB TAC, AETCs, and other entities which are relevant to accomplishing related tasks and activities in this FOA.
  13. Can web-based resources and applications be hosted on the servers other than the TARGET server - as long as there is a link available on the TARGET website? ANSWER:  On pp. 2, yes – other web based resources and applications may be linked to the TARGET website/server. As indicated on pp. 1 of the FOA, the technical assistance clearinghouse must be linked to the HAB TARGET website.
  14. If there are funds from other organizations that contribute funds for the Resource and Technical Assistance Center as outlined in the PA, can credit also be given to these other funding agencies? ANSWER:  You should only include your proposed Federal budget in the application, but may make reference to the work you currently do and indicate the funds you’re already using (from other funding sources).
  15. Transgender populations, and in particular male to female transwomen are not mentioned in the announcement. We wanted to clarify whether the toolkits/materials could be developed with an eye towards this population as well, or whether the focus should be on BMSM only as outlined in the RFA. As you know, the BMSM community is incredibly diverse and BMSM/transwomen networks often overlap as do their concomitant HIV intervention potential. ANSWER:  This FOA is targeted as indicated to Black adult MSM, and young Black MSM ages 13-24 only – not transgender populations.
  16. Are there any specific approaches or technical requirements for compiling the resource inventory? ANSWER:  No, there are no specific approaches or technical requirements for compiling the resource inventory. However any approach used to compile the inventory should be driven by a structured and systematic process which would allow for consistent and comprehensive assessments of each evidenced based model of care or TA strategy under consideration, with an emphasis on areas where epidemiological data support the need for improved HIV care for Black MSM.
  17. Do intended TA recipients need to be involved in the selection of items that go into the resource inventory? ANSWER:  No, there are no specific requirements for TA recipients to participate in compiling the inventory. Individuals involved in compiling the inventory should have demonstrated experience in areas that would support its development, including scientific research methods, program analysis and evaluation, and HIV service delivery to Black MSM.
  18. On pp. 8 regarding the Work Table referred to as Attachment 1, should all of our main and specific activities be included or should we not include collaborative meetings and related reviews as part of the table? ANSWER:  As indicated, all program related activities should be included - all main activities and associated action steps, project activities, action steps, intended target population, measurable outcome, target end dates, and the person(s) responsible for each step.
  19. The sixth section of the Project Narrative, as described in the FOA, is titled “Evaluation and Technical Support Capacity,” which is described as corresponding with section V’s review criteria #3-4. The text under the title indicates that this section is to describe the project M&E approach and evaluation plan. Is this the full desired scope of this section, or should applicants include other information, e.g., describing the technical capacity of the project team? ANSWER: The section of the FOA to which you are referencing under Project Narrative pp. 8: EVALUATION AND TECHNICAL SUPPORT CAPACITY -- corresponding to Section V's Review Criteria #3 and #4 asks for a description of the plan, methods to collect data, tools, and strategies proposed to assess, quantify, and evaluate the project. Strict attention should be paid to providing a clear and complete description of the method(s) proposed to assess, monitor and evaluate project results. The technical capacity of the project team should be included in the seventh section of the Project Narrative under ORGANIZATIONAL INFORMATION.
  20. On page 34 of the SF424 form, it says that the indirect cost rate agreement is to be included if indirect costs are in the budget. Then it says if the agreement is required per the FOA, then it does not count toward the page limit. In the FOA there seems to be no reference to this agreement being in the application. So, do we add it and does it count in the page limit? ANSWER: The indirect cost agreement should be added as indicated in the SF-424 application guide and it does not count toward the page limit.

Add a Comment

Log in or register to post comments